Ето на още 20 дни и новите касови апарати ще са факт и ще ги има реално на пазара

 • Публикувано на: 22.12.2018г

  В първите десет дни на месец януари 2019г започва продажба на нови касови апарати, фискални принтери и системи, които са съобразени и отговарят на новите изисквания след промените в Наредба Н-18 направени и обнародвани през 2018г.

  В първите десет дни на месец януари 2019г започва продажба на нови касови апарати, фискални принтери и системи, 
които са съобразени и отговарят на новите изисквания след промените в Наредба Н-18 направени и обнародвани през 2018г.

  Производителите са изпратили в БИМ по няколко различни модела касови апарати, където трябва да бъдат проверени и да им бъдат издадени свидетелства, че могат да работят в съответствие с новите изисквания .

  От Българския институт по метрология се очаква възможно най-бързо да издаде разрешения на производителите на касови апарати Датекс, Дейзи, Тремол, ЗИТ, Елтрейд и Еликом след което всички производител трябва да захранят своята дистрибуторска мрежа с нови касови апарати произведени през 2019г .

  Това се предвижда да стане в рамките на 20дни .

  Ако това стане и бъдат предложени за продажба реално в търговската мрежа нови касови апарати произведени 2019г ще могат да спазят сроковете както следва:

  Този срок за всеки регистриран по ДДС търговец е до края на месец март 2019 г той трябва да модифицира или смени своя касов апарат.

  А ако сте от страната на нерегистрирани по ДДС търговски обекти трябва да направят доработка или смяна на своя касов апарат до края на месец юни 2019г.

  Представителите на бизнеса у нас са против честите и пак налагащи се промени и нови изисквания и обявиха, че се безпокоят от това, че няма да имат възможност да се справят с промените в определените за това срокове .

  Но от НАП са категорични , че отсрочка няма да има и ако всички страни касаещи ги тези промени стартират и се подготвят навреме ще бъдат спазени всички изисквания и срокове.

  Промените и изискванията при новите касови апарати са:
  - данните за всяка касова бележка трябва да се изпращат в НАП до 5мин. след издаването й.

  - всеки фискален бон ще съдържа уникален QR код, чрез който ще има възможност да бъде проверен от клиента с мобилно приложение дали е реален и дали е предаден към НАП веднага.

  Тези нови изисквания се налагат поради получената информация за годишни загуби в размер над 330млн. лв.

  Промените се правят с цел да се избегне укриване на оборот, което се наблюдава най-често в заведения за хранене и развлечения и търговски обекти по курортите, което успяват да постигнат, като манипулират софтуера на фискалните системи.

  Някой от новите изисквания към всички нови касови апарати са че се Забраняват служебните бонове.

  Всеки търговец , които използват софтуер за управление на продажбите, е длъжен да свърже всеки касов апарат и принтер от търговския обект с него.

  Собствениците на електронни магазини, имат задължение да регистрират онлай магазина си в НАП.

  За тези от вас които имат стар касов апарат на интернет страницата на НАП е публикуван софтуер, с който всеки може да провери дали фискалното устройство, с което разполага, подлежи на доработване или не. Можете да погледнете справката на http://nraapp02.nra.bg/fdlookup/

  Доработка на одобрени модели касови апарати 2019г Тремол

  Доработка на одобрени модели касови апарати 2019г Дейзи

  Препоръчваме ви >>> Касов апарат Дейзи Перфект S 01-KL